Wanneer kies ik voor een graduaat versus een professionele bachelor?

 

Graduaat

Professionele bachelor

Inhoud

Een graduaatsopleiding is een beroepsgerichte opleiding die je klaarstoomt voor de arbeidsmarkt.

Praktijk staat in een graduaatsopleiding centraal! Zo bestaat een derde van de opleiding uit werkplekleren waarbij je leert door te doen op de werkplek. De leerstof wordt verder in kleinere hoeveelheden aangeboden en staat altijd in functie van de praktijk.

Een professionele bacheloropleiding is een beroepsgerichte opleiding die je klaarstoomt voor de arbeidsmarkt.

Een professionele bachelor omvat een mooie mix van theorie en praktijk. Je krijgt een brede algemene vorming en verdiept je doorheen je studiejaren binnen je vakgebied. Door middel van (groeps)projecten, practica, stages,… breng je de theorie in praktijk.

Niveau

Een graduaatsopleiding zit op niveau 5 binnen de Vlaamse kwalificatiestructuur.

Qua niveau situeert zich deze dus tussen het secundair onderwijs (niveau 4) en een bacheloropleiding (niveau 6) in.

Een professionele bacheloropleiding zit op niveau 6 binnen de Vlaamse kwalificatiestructuur.

Qua niveau situeert zich deze dus tussen een graduaatsopleiding (niveau 5) en een masteropleiding (niveau 7) in.

Studiepunten
Een graduaatsopleiding omvat doorgaans 120 studiepunten en kan je in principe afronden in twee jaar. Je kan de opleiding echter ook over een langere periode spreiden, bijvoorbeeld als je werken en studeren zou willen combineren. Een professionele bacheloropleiding omvat 180 studiepunten en kan je in principe afronden in drie jaar. Je kan de opleiding echter ook over een langere periode spreiden, bijvoorbeeld als je werken en studeren zou willen combineren.
Leerkrediet
Voor een graduaatsopleiding heb je geen leerkrediet nodig. Als je een professionele bacheloropleiding volgt, zet je leerkrediet in.
Organisatie academiejaar
De graduaatsopleidingen binnen Thomas more Antwerpen werken met een kwartaalsysteem (4 kwartalen met telkens 7 lesweken en daarna examens). De professionele bacheloropleidingen binnen Thomas more Antwerpen werken met een semestersysteem (2 semester met telkens 13 lesweken en daarna examens).
Na je opleiding

Heb je na het behalen van je graduaatsdiploma nog zin om verder te studeren?

Dan kan je via een verkort traject doorstromen naar een bacheloropleiding in een verwant studiegebied.

Bv: Studenten die het graduaat Maatschappelijk werk of Orthopedagogische begeleiding behalen, kunnen instromen in een verkort traject van twee jaar voor onze Bachelor Toegepaste psychologie, afstudeerrichtingen Klinische psychologie en School- en pedagogische psychologie.

Bv. Studenten die het graduaat HR support behalen, kunnen instromen in een verkort traject van twee jaar voor onze Bachelor Toegepaste psychologie, afstudeerrichting Arbeids- en organisatiepsychologie.

Heb je na het behalen van je bachelordiploma nog zin om verder te studeren?

Dan is er een waaier aan opties mogelijk: een Banaba, een tweede bacheloropleiding in verkort traject of via een schakelprogramma doorstromen naar een masteropleiding!

Bv. Studenten die afstuderen als psychologisch consulent (Bachelor Toegepaste psychologie) kunnen na een schakelprogramma instromen in de master psychologie, communicatiewetenschappen, criminologische wetenschappen, bedrijfskunde,… 

Iets voor jou wanneer
  • Je zoekt een praktijk- en jobgerichte opleiding.
  • Je bent meer een ‘doener’ dan een ‘blokker’. Theorie is voor jou liefst gelinkt met praktijk en in behapbare hoeveelheden.
  • Je bent op zoek naar een opleiding die niet te lang is.
  • Je wil graag instromen in het hoger onderwijs, maar de kloof tussen het secundair onderwijs en een professionele bachelor voelt voor jou nog wat groot aan. Je bent op zoek naar een opleiding die een gemakkelijker opstap is naar een geslaagde studiecarrière.
  • Je wil je opties openhouden na je studie: de arbeidsmarkt op of verder studeren en een tweede bachelor, een Banaba of een masterdiploma behalen.
  • Je zoekt een opleiding met een mix van theorie en praktijk.
  • Een ruimere theoretische basis verwerven en wat grotere hoeveelheden leerstof verwerken zie je als een positieve uitdaging. Je wil groeien in leren studeren.